Eugen Neață, PSD: Importanța integrării tinerilor în societate și susținerea acestora pentru un viitor mai bun

Eugen Neață, PSD: Importanța integrării tinerilor în societate și susținerea acestora pentru un viitor mai bun

Construirea unui viitor mai bun pentru tineri înseamnă să investim în ei, să le oferim unele oportunități pe care să le valorifice și să beneficieze de un start mai bun în viață.

Investirea în tineri pune bazele unei societăți echitabile, deschise și democratice, a unei mobilități și incluziuni sociale, precum și a unei creșteri economice și ocupări durabile a forței de muncă. Acest lucru se poate realiza prin investiții în cunoaștere, în locuri de muncă și în dezvoltarea competențelor.

Studiile efectuate arată că tinerii nu privesc cu încredere către viitor și consideră că sunt excluși din viața socială, economică și democratică.

Programul de guvernare 2017-2020 cuprinde un număr de 21 de măsuri pentru tineri, majoritatea referindu-se la segmentul ce privește educația, consilierea și orientarea în carieră. Situația tinerilor și perspectivele indică însă faptul că aceste măsuri trebuie urmate de proiecte ce vizează încadrarea tinerilor în locuri de muncă de calitate, bine plătite. șomajul la începutul vieții active s-a dovedit că are un impact negativ asupra tinerilor, uneori cu influențe pe tot parcursul vieții.

Sunt deputat ales în circumscripția electorală 40 Vâlcea și acest lucru mă obligă să gândesc și să propun măsuri, în primul rând pentru tinerii din județ, dar și pentru cei din întreaga țară.

Județul Vâlcea este cunoscut la nivel mondial pentru gradul crescut al criminalității informatice. Mulți tineri talentați în domeniul IT, care ar trebui încurajați și îndrumați pentru a-și folosi abilitățile într-un mod legal, sunt lăsați pradă tentațiilor din zona infracțională.

Guvernele anterioare au gândit și au pus în practică, în special, măsuri reactive astfel încât s-a ajuns în situația în care un procent ridicat din tinerii noștri sunt încarcerați în penitenciare, cu pedepse aberante (25 de ani închisoare în condiții inumane pentru infracțiuni informatice), cu repercusiuni pe tot parcursul vieții, în loc sa fie angajați în muncă. Integrarea lor în societate este datoria noastră, a autorităților naționale și locale.

Principala responsabilitate pentru politicile și măsurile destinate tinerilor revine statului și de aceea trebuie să își asume acest rol, să pună accent pe programe de prevenție și să asigure locuri de muncă bine plătite pentru tineri.

De prea multe ori, statul a gândit doar politici reactive, cu influențe asupra efectului, fără a interveni asupra cauzei.

Am încredere că actuala coaliție guvernamentală va găsi cele mai bune soluții și va promova reforme structurale care să faciliteze integrarea tinerilor pe piața forței de muncă, astfel încât aceștia să își asume responsabilități în calitate de cetățeni activi.

Foto: https://www.facebook.com/neata.eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published.