Articolul drept la replică la declarația publicată in ziarul “Cronica Olteniei” din 20 iunie 2019, a vicepreședintelui ALDE de la filala județului Dolj ar trebui să fie  ‘După război multi viteji se arată‘, deși ‘războiul’ cu sursa radiațiilor nucleare din sudul României, CNE Kozloduy, nu s a inchieat. Concret, suntem revoltați de pozițiile apărute in presă ale unor politicieni care, probabil, neavând subiecte de interes real pentru populație încearcă să confiște subiectele care au ținut “cap de afiș’ atentia mass media si a populatiei. Este si cazul Centralei Nucleare de la Kozloduy, care de cca 4 ani face subiectul atentiei publicului cu ajutorul mass media locală si națională.

Referitor declarația din presă a reprezentantului doljean ALDE, intrebam si noi, ALDE a fost plecat din țară si acum aude pt prima data de Kozloduy ?

Le amintim, informarea cetățenilor s-a facut si, inclusiv, cetăteni ai Craiovei, membri ALDE au semnat in 2015 solicitând organizarea referendumului pe subiectul CNE Kozloduy. Liderii ALDE au stiut de atunci și AU TACUT pâna acum, in an electoral. 

Este incorectă încercarea unor politicieni actuali sau din trecut, unii disimulati sub diferite acronime, de a  câștiga capital electoral pe seama vieții oamenilor, dintre care multi copii, folosind munca si eforturile inclusiv financiare al altor cetățeni care s-au zbătut pt subiectul Kozloduy din noiembrie 2014. Statisticile si rapoartele medicale sunt rezultatul eforturilor dnei Prof. Univ. dr Polixenia Stancu, sefa Clinicii de pediatrie oncologică de la Spitalul de urgențe Craiova, care se zbate pe domeniu cu lipsurile de toate felurile pentru a salva viata unor copii nevinovați, bolnavi de cancer prin vinovăția autoritătilor si a clasei politice care știe ca CNE Kozloduy ucide si tace !

ALDE ca si reprezentanții ARC-ului si PNL, UNPR si evident PSD erau in Craiova când noi am strâns semnături  (peste 15300), cand nouă, celor de la Grupul de Actiune Civică si apoi Asociatia Civică pentru Viață, folosind motivații frizând ridicolul, ni s-a respins, de către consiliul local al primariei Craiova ( majoritar PSD), solicitarea de a se organiza referendumul pe subiectul CNE Kozloduy. când am organizat mitinguri in 2015, 2016 si 2018 ( inițiativa, mobilizarea, informarea cetatenilor și conceptul/mesajele scrise ne apartin) ALDE si alte partide inclusiv PNL, USR, pe unde au stat ascunse ?

Dl av. Sauleanu de la ARC ne-a ‘ajutat’ foarte mult, l-a recomandat, la sedinta Consiliului Local al primariei Craiova – cand s-a respins referendumul, pe ‘expertul’ primariei Craiova, dl Mircea Dutu, care fară sa aibă habar despre ce se vorbește ne-a spus “centrala aia (adică Kozloduy) s-a inchis de mult” si a ‘speriat’ pe consilieri, dacă se face referendumul … va veni curtea de conturi si vor da socoteala. 

Citatul este din procesul verbal al sedintei CL din 24 sept 2015.

Revin la articolul in care pare ca ALDE s-a ‘trezit’ si ne anunță ca cetățenii trebuie informați, acum in an electoral, după ce noi ii tot informăm de cca 5 ani. Este riscant pentru cauză ca partide sau asociații ( posibil disimulat politice sau cu interese in zona electorală) care nu cunosc subiectul foarte bine să se erijeze in atoate cunoscători, mai ales pe un subiect, unde știința de carte in domeniu este esențială si acuratețea informatiei este de o importanța capitală.

In plus, depășind deja faza de informare doar, noi avem acorduri incheiate pe subiect cu parteneri de discuție pe subiectul Kozlodui (referința la depozitul de deșeuri radioactive) si incălcarea acestora poate duce la intreruperea discuțiilor punând in pericol demersurile noastre. In acest sens va informăm că sunt coordonatoarea societății civile din România si Bulgaria pe subiectul depozitului de deșeuri radioactive si am semnat impreuna cu BERD si firma constructoare SERAW din Bulgaria un acord referitor la informatiile pe care le comunicăm.

Rugăm pe cei care vor sa scrie pe subiect sa ne contacteze mai intai. Toate informațiile provin din sursele noastre, sunt proprietatea noastră și când se face referire la detalii tehnice sau etape de functionare ale reactoarelor trebuie să se specifice sursa informațiilor. Trecerea sub anonimat a informațiilor existente încalcă dreptul de proprietate. Chiar dacă sunt publice, informatiile trebuie prezentate cu indicarea sursei. Altfel este furt intelectual !

Apreciem implicarea ca specialist la nivel civic a oricărui cetățean, care vrea sa ajute o cauză, care depășeste cu mult intersele electorale, efemere, ale unui partid sau altul, ale unui lider sau altul…

Am avea o recomandare pentru ALDE, intrebati colegii dvs de la PSD, cu care sunteți la guvernare, de ce au respins in 24 sept 2015, referendumul solicitat de peste 15300 craioveni. Am dori să il intrebati si pe actualul Ministru al mediului, ALDE proveniență, ce a făcut cu multele obiectiuni de la noi nerezolvate, am contestat dezbaterile nepublice referitoare CNE Kozloduy, inclusiv pe subiectul depozitul de deșeuri radioactive, care observam ca ingrijoreaza acum si pe cei de la ALDE.

Să vă amintim dvs si PSD si faptul că dezbaterea, model de incălcare grosieră a convențiilor internationale, ESPOO si Aarhus, pe subiect, a fost magistral gestionată de dvs cei de la ALDE prin, reprezentantul dvs de la mediu si subalternii din teritoriu, adica Agentia de Mediu. Dezbaterea de la Filarmonica “Oltenia” a fost anunțată la rubrica mica publicitate printre anunturi de vănzari, cumpărări terenuri, case, obiecte agricole etc. Să vă spunem ca anuntul postat in ziua ‘fatidica’ de 9 iunie 2016 pe usa filarmonicii, cu doar 30 minute inainte de dezbatere (în simultan cu deschiderea mall-ului “Mercur”), a fost probabil deliberat aleasă pentru ca, nu cumva, vreun meloman sa vadă anunțul abia lizibil, rătăcit printre arii si simfonii, despre dezbaterea referitoare la incriminatul depozit, care vă ingrijoreaza acum, nepermis de tardiv.

De unde stim, am fost acolo cu prietenii bulgari care ne sprijina, au vazut, fotografiat si participat la o ‘piesa’ de teatru cu scenariu mediocru, numită dezbatere publică (aproape fară public) de 8 ore in care noi, cativa cetățeni craioveni, ne opuneam, cu argumente, intr-o atmosfera ostilă gazduită de autoritățile române, care asistau la jigniri si insulte aduse concetățenilor care indrazneau sa pună intrebari celor de la SERAW firma constructoare a depozitului de deseri radioactive. Colegii din Bulgaria, care câștigă pe subiect, procese in instanța bulgară, in favoarea noastră a românilor, se intreabă si astăzi, ale cui interese sunt reprezentate de autoritățile de mediu din România ? Atunci la flarmonica “Oltenia” din Craiova, pe subiectul depozit de deșeuri radioactive, cu siguanță nu cele ale românilor au fost prioritare, deși legislația internatională pe subiect există și ne apără !

Daca mai sunt necesare detalii vă stăm la dispozitie, stimati politicieni de la ALDE, PSD, USR, PNL, si alte combinații din alfabet…

Inceiem cu recomandarea lecturii cărții Dezastrul de la Cernobîl”, mărturii ale supraviețuitorilor, autor, Svetlana Alexievici, Premiul Nobel pentru literatură de non ficțiune in 2015.

Va asigurăm ca are efect de trezire imediată a conștiintelor, anesteziate de griji poate mult prea personale, intr-o societate in care cu greu ne mai găsim valorile…

Dr. ing. Luminița Simoiu 

Univ. din Craiova, Facultatea de Științe

Președinte Asociația Civică pentru Viață din 2016

Coordonator Grupul pt Acțiune Civică, Craiova (perioada 2015 -2016)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here