Dr. AMELIA DRĂCEA, Vicepreședinte ALDE Dolj: ” Doljenii trebuie informati si consultati cu privire la impactul operatiunilor ce se desfasoara la centrala nucleara de la Kozlodui asupra vieții lor”

3

ALDE DOLJ: STOP POLUĂRII NUCLEARE ÎN DOLJ!

Dr. AMELIA DRĂCEA, Vicepreședinte ALDE Dolj: ” Doljenii trebuie informati si consultati cu

privire la impactul operatiunilor ce se desfasoara la centrala nucleara de la Kozlodui asupra vieții lor”

Cresterea in judetul nostru a numarului de imbolnaviri de cancer, atât la adulti cât și la copii, cauzate de radiatii nucleare precum si perspectiva dezvoltarii activitatii nucleare la centrala de la Kozlodui impun o acțiune urgentă la nivelul deciziei politice. Si o mobilizare civică pe măsură.

Eforturile lăudabile facute in ultimii ani de ONG-urile locale trebuie canalizate pe un palier superior de presiune asupra autoritatilor locale si centrale.

Cazurile de leucemie la copii au crescut in judet de 3-4 ori iar jumatate dintre acestea sunt localizate in partea de sud a Doljului. 75% dintre copiii bolnavi de cancer din sudul tarii sunt in Dolj! Suntem pe primele locuri la incidența cancerelor la adulti la nivel national.

Nu putem insa doar monitoriza pasiv pierderea de vieti omenesti si multiplicarea suferintelor atator oameni in special din sudul judetului dar si din Craiova.Trebuie sa actionam!

Din informatii publice stim ca in pofida vechimii/ expirarii surselor de exploatare, reactoarele 5-6 de la Kozlodui, au primit (reactorul 5 in 2017) sau vor primi (reactorul 6 in acest an) autorizatii de exploatare pentru încă 10-30 de ani. Mai mult, se pregateste activarea reactorului 7 al centralei, o sursa suplimentara si mult mai puternică (1200MW) de radiatii care va afecta si mai tare judetul nostru.

Deasemenea proiectul marelui depozit (350.000 tone de deseuri radioactive) de la Kozlodui, la 3-4 km de Dunăre poate deveni o sursa majoră de contaminare radioactivă a mediului si la nivelul Doljului, incluzând solul si sursele de apă(risc de contaminare ireversibilă a Dunarii, a pamantului irigat cu apa din Dunare, a produselor alimentare realizate in aceste zone)

Nu stim sa existe vreo fundamentare a acestor decizii (și) pe baza unor analize serioase de risc tranfrontaliere.
Conform legislatiei internationale există o obligatie a consultarii populatiei din toate zonele de risc. Toti doljenii din zonele de risc: Craiova, Bechet, Bailesti, Calafat, Gighera, Ostroveni, Calarasi, Lișteava si altele trebuie sa fie consultati cu privire la deciziile privind impactul activitatii de la Kozlodui asupra vietii si sanatatii lor.
Asigurarile date că, pe de o parte, tehnologiile folosite in activitatea de productie nucleara dar si de depozitare a deseurilor radiocative iar pe de alta parte masuratorile nivelului de radioactivitate, sunt conforme cu standarde noniinvazive (care nu afecteaza viata oamenilor) nu mai sunt suficiente.

In paralel cu reducerea impactului trebuie luate decizii privind reducerea acestei activitati si stoparea proiectului privind depozitul de deseuri radioactive.
Centrala nucleară de la Kozlodui din Bulgaria ramane un risc major, cu atat mai mare pe masura dezvoltarii activitatii de productie dar si de depozitare deseuri radioactive, un risc permanent asupra mediului şi sănătații populației din sudul județului Dolj dar şi din Craiova.

ALDE se opune proiectului depozitului de deseuri radioactive de la Kozlodui.

”Exista limite privind doza de radiatii.Un individ nu poate primi mai mult de 1 milisivert/an de la toate unitatile/ activitatile generatoare de radiatii. Este nevoie urgentă de achizitionarea si instalarea mai multor dozimetre de arie cu avertizoare de depasire a pragului, cu acces in timp real al cetatenilor(poate printr-o aplicatie pe telefoanele mobile) la datele inregistrate” -precizeaza medicul-oncolog Amelia Drăcea, proaspătul vicepresedinte ALDE Dolj.

ALDE Dolj va lansa o campanie de informare și dezbatere publică si va insista prin reprezentantii săi ca pe ordinea de zi a decidentilor publici sa figureze aceasta problemă între prioritati.

”Sperăm prin aceasta campanie sa constientizam cat mai multi cetateni doljeni asupra riscurilor uriase care ii pandesc din cauza poluarii nucleare. Sunt medic oncolog si stiu cu ce ne confruntam zi de zi. Vrem in acelasi timp sa responsabilizam cat mai multi membri ai consiliului municipal Craiova, ai celorlalte autoritati locale la actiune si decizie in conformitate cu dreptul legitim, constitutional al cetatenilor la un trai decent-art.47(1) si la un mediu sanatos- art.35(1,2,3)”- a mai precizat Amelia Drăcea, vicepreședinte ALDE Dolj.

 

3 COMENTARII

 1. Titlul comentariului ar trebui sa fie ‘Dupa razboi multi viteji se arata’. Desi ‘razboiul’ cu sursa radiatiile nucleare din sudul României nu s a inchieat. Concret sunt revoltata de pozitiile aparute in presa ale unor politicieni care neavând subiecte de interes real pt populație încearcă să confiste subiectele care au ținut “cap de afiș’ de cca 4 ani supunand atentiei publicului cu ajutorul mass media l8cala si nationala subiectul Kozl9duy FARA nici un sprijin din parte piliticienilorcdevtoate culorile.
  Ref articol, ALDE a fost plecat din tara si acum aude pt prima data de Kozloduy ?
  Le amintim, ‘informare cetatenilor este si s-a facut Inclusiv cetateni ai Craiovei membri ALDE au semnat in 2015 ref la organizarea referendumului. Deci ALDE a stiut de atunci. Si AU TACUT de atunci pana acum in an electoral pt acum probabil face bine dlui Tariceanu pt alegeri.
  Este imoral, lipsit de etică elementara încercarea unor politicieni actuali sau disimulati sub diferite acronime de a câștiga capital electoral pe seama vieții oamenilor și folosind munca altora care s-au zbătut pt subiectul Kozloduy din noiembrie 2014.
  ALDE ca si Reprezentantii ARC ului erau in Craiova cand noi am strâns semnături (15000), cand noua celor de la Grupul de Actiune Civica si apoi Asociatia Civica pentru Viata ni s-a respins referendumul pe subiectul Kozloduy.
  Dl Sauleanu de la ARC l-a recomandat pe ‘expertul’ primariei Craiova dl Mirecea Dutu, care fara sa siba hsbar despre ce se vorbeste ” centrală aia (adică Kozloduy) s-a inchis de mult” a spus că dacă se face referendumul …va veni curtea de conturi si consilierii vor da socoteala.
  Citatul este din procesul verbal al sedintei CL din 24 sept 2015.
  Revenind la articol voi scrie un drept la replică pt ca este riscant ca partide sau asociatii care nu cunosc subiectul sa se erijeze in atoate cunoscatori mai ales pe un subiect unde stiinta de carte in domeniu este esentiala. Avem acorduri incheiate pe subiect cu parteneri de discutie si inalcarea acestora poate duce la intreruperea discutiilor si pun in peticol demersurile noastre. Rugam pe cei care vor sa scrie pe subiect sa ne contacteze mai intai. Toate informatiile sunt proprietatea noastră și când se face referire tr sa se specifice sursa informațiilor. Trecerea sub anonimat a informațiilor existente încalcă dreptul de proprietate. Chiar dacă sunt publ8ce, informatiile trebuie prezentate conducerea sursei. Altfel este furt intelectual !
  In prezent coordonez societatea civilă din România și Bulgaria in relatia cu mediatorii BERD si SERAW. Aceștia vor veni la Craiova pt a discuta ref la depozitul de deșeuri radioactiv.

  Luminita Simoiu
  Universitatea din Craiova
  Presedinte Asociatia Civica pt Viata si coordonatoarea Grupului de Actiune Civica in perioada 2015-2016

  Pt detalii luminita.simoiu@gmail.com

 2. Titlul comentariului ar trebui sa fie ‘Dupa razboi multi viteji se arata’. Desi ‘razboiul’ cu sursa radiatiile nucleare din sudul României nu s a inchieat. Concret sunt revoltata de pozitiile aparute in presa ale unor politicieni care neavând subiecte de interes real pt populație încearcă să confiste subiectele care au ținut “cap de afiș’ de cca 4 ani supunand atentiei publicului cu ajutorul mass media l8cala si nationala subiectul Kozloduy FARA nici un sprijin din parte piliticienilor de toate culorile.
  Ref articol, ALDE a fost plecat din tara si acum aude pt prima data de Kozloduy ?
  Le amintim, informare cetatenilor este si s-a facut, inclusiv cetateni ai Craiovei membri ALDE au semnat in 2015 ref la organizarea referendumului. Deci ALDE a stiut de atunci. Si AU TACUT de atunci pana acum in an electoral pt ca acum probabil face bine dlui Tariceanu pt alegeri.
  Este imoral, lipsita de etică elementara încercarea unor politicieni actuali sau disimulati sub diferite acronime de a câștiga capital electoral pe seama vieții oamenilor și folosind munca altora, care s-au zbătut pt subiectul Kozloduy din noiembrie 2014.
  ALDE ca si reprezentantii ARC ului erau in Craiova cand noi am strâns semnături (15000), cand noua celor de la Grupul de Actiune Civica si apoi Asociatia Civica pentru Viata ni s-a respins referendumul pe subiectul Kozloduy.
  Dl Sauleanu de la ARC l-a recomandat pe ‘expertul’ primariei Craiova dl Mircea Dutu, care fara sa siba habar despre ce se vorbeste ” centrală aia (adică Kozloduy) s-a inchis de mult” a spus că dacă se face referendumul …va veni curtea de conturi si consilierii vor da socoteala.
  Citatul este din procesul verbal al sedintei CL din 24 sept 2015.
  Revenind la articol voi scrie un drept la replică pt ca este riscant ca partide sau asociatii care nu cunosc subiectul sa se erijeze in atoate cunoscatori mai ales pe un subiect unde stiinta de carte in domeniu este esentiala. Avem acorduri incheiate pe subiect cu parteneri de discutie si inalcarea acestora poate duce la intreruperea discutiilor si pun in peticol demersurile noastre. Rugam pe cei care vor sa scrie pe subiect sa ne contacteze mai intai. Toate informatiile sunt proprietatea noastră și când se face referire tr sa se specifice sursa informațiilor. Trecerea sub anonimat a informațiilor existente încalcă dreptul de proprietate. Chiar dacă sunt publice, informatiile trebuie prezentate cu indicarea sursei. Altfel este furt intelectual !
  In prezent coordonez societatea civilă din România și Bulgaria in relatia cu mediatorii BERD si SERAW. Aceștia vor veni la Craiova pt a discuta ref la depozitul de deșeuri radioactiv.

  Luminita Simoiu
  Universitatea din Craiova
  Presedinte Asociatia Civica pt Viata si coordonatoarea Grupului de Actiune Civica in perioada 2015-2016

  Pt detalii luminita.simoiu@gmail.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here