declaratie unica 2021

decNoul model al Declarației unice, valabil în 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Acesta  este reglementat printr-un ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Mirela Călugăreanu.

Potrivit ultimelor modificari modificări ale Codului Fiscal, Declarația unică va putea fi depusă de persoanele fizice până la 25 mai, același termen fiind și pentru plata impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Declarația se depune și de către următoarele categorii de contribuabili:

• profesioniști, astfel cum sunt reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, care au beneficiat de:

-indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2;
-indemnizația prevăzută la art.3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

• avocați și persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art.XV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Incepand cu 2021, PFA-urile vor răspunde, in cazul de litigii, și cu bunurile din patromoniul persoanei fizice

Pană acum, Codul Fiscal menționa că doar persoanele care desfasoară activități liberale ( denumite si PFI sau CMI: medici, avocati, notari, experti contabili, arhitecti etc) răspund cu bunurile persoanei fizice in cazul unei datorii fiscale. Această modificare impactează aproximativ 400.000 de PFA-uri, iar riscul major este pentru PFA-urile a caror activitate reprezintă salarii mascate. ANAF poate reclasifica activitatea unui PFA ca activitate salarială si va recalcula toate impozitele salariale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here