Declaraţia făcută de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României

Declaraţia făcută de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României

“La 100 de ani de la Actul Unirii din 1918, spre mare regret, avem de a face, iarăşi, cu dorinţa unora de a decide în locul nostru – cum trebuie să trăim şi încotro să ne îndreptăm. Prin diverse metode, directe şi indirecte, prin ustensile moderne ale războiului hibrid şi a propagandei sofisticate, se încearcă să arate cetăţenilor noştri că locul lor nu este în marea familie europeană, ci altundeva”.

Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, la şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Andrian Candu, împreună cu o delegaţie a Parlamentului şi reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, participă la şedinţa solemnă a Parlamentului României.

Potrivit lui Andrian Candu, presiunile economice şi politice din afară urmăresc distorsionarea valorilor româneşti şi europene, iar războiul propagandistic subminează declaraţiile de suveranitate şi independenţă ale Republicii Moldova şi urmăresc revenirea în spaţiul geopolitic rusesc.

Ceea ce este absolut vital pentru Moldova, ţine de consensul pe care ne dorim să-l avem din partea clasei politice româneşti cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor noastre şi susţinerea integrării europene ca unică opţiune de civilizaţie şi dezvoltare, a spus preşedintele Parlamentului.

Potrivit lui, relaţia moldo-română este matură şi caldă, bazându-se pe valori şi interese comune. Putem construi împreună poduri, drumuri şi afaceri, putem demola graniţele spirituale prin Limba Română, ca fundament de coeziune între noi.

La şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, participă Andrian Candu împreună cu o delegaţie a Parlamentului şi reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova.

Basarabia, gubernie în Rusia ţaristă între 1812-1917, s-a proclamat Republică Democrată Moldovenească la sfârşitul anului 1917, iar după Revoluţia bolşevică din octombrie, la 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea cu Regatul României. Timp de 22 de ani, până la 28 iunie 1940 Basarabia a fost provincie în Regatul României.

Sursa foto: digi24

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.