Președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Sociale, Constantin Boștină, a declarat la o dezbatere dedicată reformei teritorial-administrative că 28% din totalul localităților din România, adică aproape 900 de localități, au mai puțin de 2.000 de locuitori rezidenți, potrivit Radio România Actualități.
”Avem în personalul funcționăresc administrativ 315.000 de persoane. Numai salariile care sunt într-o creștere fără bun-simț la personalul funcționăresc față de ce se întâmplă cu celelalte salarii în țară, cât costă și cât grevează bugetul României”, a avertizat Boștină, citat de g4media.ro.
Bogdan Vișan, secretar general adjunct în cadrul Camerei de Comerț, a anunțat că organizația cere o reformă teritorială radicală.
”Raportat la actualele realități, Camera de Comerț și Industrie a României a reiterat decidenților necesitatea urgentă de reorganizarea administrativă a României prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori”, a spus acesta, potrivit Radio România.
Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Marian Țolea, a anunțat că, cel mai probabil din anul 2025 va fi demarat proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a țării prin dezbateri pe această temă cu toate entitățile relevante.
Un număr de 651 de comunele din România (23% din primăriile rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile. Vasluiul a excelat la acest capitol, cu 57 (peste 70% din totalul de 81 de comune din județ), aflate în această situație, arată o analiză Curs de Guvernare.
De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central, conform calculelor realizate de CursdeGuvernare.ro, pe baza datelor deținute de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Teritoriale (MLPAT).