daniel gheba

„Săptămâna aceasta, în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice de la Camera Deputaţilor a fost dezbătut proiectul de modificare a Codului Civil cu privire la arendă.

Iniţiativa a trecut de Senat cu stabilirea unei perioade de minim 7 ani pentru derularea acestor contracte şi obligativitatea moştenitorilor şi a cumpărătorilor de a prelua contractul. Mă opun prelungirii termenului la 10 ani şi atrag atenţia asupra protejării proprietarilor împotriva scăderii artificiale a preţului terenurilor şi a cuantumurilor nerezonabile ale arendei pe parcursul tuturor anilor din contract.

Pentru a avea produse alimentare pe piaţă trebuie să protejăm producătorii agricoli care depăşesc nivelul subzistenţei. În condiţiile în care terenul agricol a fost mult fărâmiţat după 1991, acest lucru s-a realizat, de multe ori, prin arendare. Pentru creşterea productivităţii, accesarea fondurilor europene şi asigurarea perioadei de sustenabilitate a proiectelor, pentru a încuraja trecerea la agricultura ecologică, este nevoie de predictibilitate şi de o perioadă rezonabilă în care producătorul, în acest caz arendaşii, să poată lucra acelaşi teren.

Dar, atrag atenţia colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul şi drepturile proprietarilor de teren.

Printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a preţurilor terenurilor agricole, arendaşul fiind deja într-o poziţie privilegiată de preempţiune, prin scăderea interesului unor noi investitori concurenţi care ar fi astfel nevoiţi să păstreze contractele vechiului proprietar. Astfel, arendaşii ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarului în schimbul terenului şi prejudiciindu-l. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu „a le lua pământul de sub picioare” la un preţ de nimic.

Domnilor socialişti şi democraţi, mă voi opune categoric extinderii perioadei şi a modificării formei adoptate de Senat în favoarea arendaşilor.

În acelaşi timp, pentru perioada de 7 ani, în condiţiile în care puterea de negociere a micilor proprietari va fi şi mai diminuată, rămâne întrebarea la care trebuie să ne gândim cu toţii: cum se va stabili un preţ rezonabil pentru arendă pe toată perioada contractului, în cazul plăţilor în bani, în condiţiile unei pieţe agricole lipsite de predictibilitate? Noi, românii, părem mai degrabă o naţie de proprietari decât de chiriaşi. Domnilor guvernanţi, nu lăsaţi proprietarilor doar praful de pe tobă sau combină!

D e p u t a t
Daniel Sorin Gheba

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.