Cristoiu: Dacă un președinte nu face nimic timp de patru ani, în afară de datul în stambă protocolar, n-ar trebui să trecem oare la o republică parlamentară?

Cristoiu: Dacă un președinte nu face nimic timp de patru ani, în afară de datul în stambă protocolar, n-ar trebui să trecem oare la o republică parlamentară?

Intr-un artiocol publicat pe blogul personal, jurnalistul Ion Cristoiu arunca bomba si spune ca intre coaliția de guvernare si presedintele Iohannis ar exista un blat pentru alegerile prezidentiale.

”Decăderea voluntară a lui Klaus Iohannis din funcția de președinte și asumarea ipostazei de candidat la prezidențiale, ne previn că de acum încolo toate vorbele și faptele lui Klaus Iohannis trebuie cîntărite prin raportare la interesele sale electorale și nu la interesele naționale.

Interesul național ar cere, de exemplu, ca președintele să lucreze din greu la formarea unui nou Guvern, eventual unul de Uniune Națională, astfel încît să fie stopat, chiar și în ultimul ceas, dezastrul numit Guvernul Viorica Dăncilă.

Interesul electoral al lui Klaus Iohannis e însă net diferit de interesul național.

Interesul personal electoral îi cere să păstreze în funcție Guvernul Viorica Dăncilă:

Plasîndu-se în Opoziție (e drept mai mult teatrală decît reală) față de Guvernul Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis are toate șansele să cîștige un al doilea mandat. Votul la prezidențiale va fi incontestabil unul negativ, împotriva Guvernării PSD-ALDE.

La prezidențialele din 2019, singurul contracandidat periculos pentru Klaus Iohannis e candidatul PSD.

În perioada postdecembristă candidatul PSD a fost de regulă șeful Guvernului PSD: Adrian Năstase, Mircea Geoana si Victor Ponta.

Evident, în condițiile în care PSD s-a aflat la Guvernare.

În 2009, cînd a candidat Mircea Geoană, la Guvernare era PDL.

Poate fi Viorica Dăncilă premierul în stare să devină candidatul PSD la prezidențiale?

Evident, nu.

În acest caz, PSD-ul va fi lipsit de un candidat aproape sigur, care să acționeze și electoral, așa cum face președintele. Prin urmare, PSD e deja dezavantajat în perspectiva prezidențialelor, nu numai pentru că nici măcar n-a sugerat cine va fi candidatul, dar mai mult și pentru că nu-l va putea contracara pe Klaus Iohannis deja dispus să exploateze funcția în calitate de candidat.

Se discută cine va fi candidatul PSD la prezidențiale. Istoria postdecembristă arată că acest candidat nu poate fi altcineva decît președintele partidului”, scrie Cristoiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.