Creşterea salariului minim vine cu concedieri

Creşterea salariului minim vine cu concedieri

Mai bine de jumatate din firmele micii si mijlocii vor face concedieri in 2019, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Astfel, in urma cresterii salariului minim, peste 53% dintre IMM-uri spun vor face concedieri din cauza creşterii salariului minim pe economie de la 1.900 de lei la 2.080 de lei, respectiv 2.350 de lei pentru angajatii cu vechime de peste 15 ani si cei cu studii superioare.

Creșterea salariului minim pe economie începand cu 1 decembrie 2018 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi din întreprinderea dvs?

  • 52,20% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri

Dacă da, câți?

  • din cei 52,20% de respondenți care au evidențiat riscul necesității unor concedieri, 72,40% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați

Creșterea salariului minim pe economie va avea ca efect creșterea și altor salarii decât cele minime la nivelul întreprinderii dvs.?

  • 62,70% din respondenți au evidențiat efectul creșterii și altor salarii decât cele minime

Ce creștere a salariului minim ati putea asigura pentru salariatii dvs. În 2019?

  • 47,20% din respondenți au menționat că pot asigura o creștere cu 50 de lei, doar 5,30% putând da o creștere de peste 200 de lei

Pentru stabilirea salariului minim ce măsuri sunt necesare?

  • 67,50% din respondenți au subliniat necesitatea unei fundamentări riguroase a salariului minim pe criterii obiective, 61,70% solicitând realizarea unui studiu de impact și 51,40% evidențiind importanța consultării confederațiilor patronale, 96,1% din respondenți solicită realizarea de analize (studiului de impact și test IMM).

Ce masuri considerati ca sunt necesare a fi luate pentru a se putea asigura cresterea salariului minim?

  • cei mai mulți respondenți au evidențiat necesitatea scăderii fiscalității, impozit zero pentru veniturile din salariul minim, stimularea investițiilor și simplificarea birocrației.

Leave a Reply

Your email address will not be published.