Evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale din comuna Leleasca, județul Olt, a avut loc în prezența îndrăgitului cântăreț de muzică populară Constantin Enceanu, care a acceptat invitația de a deveni Ambasador BookLand și de a vizita școala, petrecând câteva ore alături de profesori (foști și actuali) elevi și părinți din comunitatea locală.

Acesta le-a vorbit cu drag copiilor despre importanța educației, îndemnându-i să-și reprezinte cu cinste satul și să-și croiască propriul drum în viață, bazându-se pe cinste și pe lucrul bine făcut.

Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul noiembrie 2023 – martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 170.000 EURO, iar contribuția Primăriei Leleasca fiind de 30.000 EURO, reprezentând 40% din costul manoperei.

Întâlnindu-i pe copiii din Leleasca, le-am urat să devină fii de nădejde ai satului, așa cum și eu sper că sunt pentru comuna Vișina Nouă, locul în care am văzut lumina zilei și am făcut primii pași. Căci e mare lucru să nu uiți de unde ai plecat și cine te-a format! Rădăcina noastră e la sat, iar dacă satul dispare, dispărem și noi ca nație. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca satul să înflorească. Felicitări pentru toți cei care pun umărul să aducă un suflu nou școlilor generale din satele noastre, ale românilor. Îmbrățișări pentru toți cei care pun umărul ca neamul românesc să nu dispară. Toate acestea vi le spune Constantin Enceanu, fiu al satului și cel care niciodată nu a uitat de unde a plecat! Constantin Enceanu, Cântăreț de muzică populară & Ambasador BookLand

Asociaţia BookLand nu doar ne-a renovat și modernizat școala și clădirile anexă, ci ne-a și unit pe toți cei care iubim școala și comunitatea locală. Cu toate eforturile noastre, ÎMPREUNĂ am adus o mare bucurie în primul rând în sufletele copiilor, care acum vin cu drag la școală, se simt iubiți și în același timp mai responsabili în a învăța mai bine și a deveni oameni buni și apreciați.

Datorită Asociației BookLand și partenerilor săi, cu sprijinul comunității și autorităților locale, ne bucurăm cu toții de un mobilier modern, de un parchet de calitate, de renovarea fațadei grădiniței, de zugrăvirea interiorului școlii și gradiniței, de termoizolația și zugrăvirea școlii și a centralei, de sistemul pluvial, de gardul exterior, de magazia renovată, de grupurile sanitare moderne și, nu în ultimul rând, de un spațiu cu pavele noi și o lucrare a sculptorului Alin Totescu ʻCopil citindʼ, în jurul căreia am montat băncuțe și am asigurat elevilor un loc pentru lectură și relaxare.

Pe toată perioada renovărilor ne-am bucurat de sprijinul moral și îndemnurile celor de la BookLand. Tot ei ne-au încurajat în a picta pereții holurilor și a aduce culoare în interiorul și exteriorul școlii. Îi mulțumim Ambasadorului BookLand, domnul Constantin Enceanu, precum și invitaților: domnului jurnalist Constantin Pașol și foștilor dascăli ai școlii noastre, care ne-au fost alături la inagurare. Mulțumim BookLand, ne sunteți prezenți în suflet și în toate locurile din școala noastră!”Carmen Stroe, Director Școala Gimnazială Leleasca (jud Olt)

Nu sunt multe școli în care directorul să zugrăvească, să gătească zilnic pentru muncitori și să mobilizeze comunitatea așa cum a făcut-o doamna Stroe în timpul renovării Școlii Gimnaziale & Grădiniței Leleasca. Aici toată munca depusă ʻla interiorʼ a fost făcută cu forțele acestei comunități extraordinare. La început, în 2022, i-am trimis școlii parchetul solicitat și nici nu ne gândeam că o să ne implicăm în renovarea ei, aveam altele pe listă.

Însă, absolut nimeni nu i-ar fi rezistat acestei dăscălițe minunate, credeți-ne! Ne-a convins să refacem gardul, să termoizolăm-tencuim-zugrăvim școala, schimbându-i sistemul pluvial și pervazurile, să reparăm și completăm pavajul, să reabilităm integral toaleta exterioară și să salvăm magazia destinată demolării. Ne-a încântat faptul că profesorii și părinții au zugrăvit pereții interiori ai școlii și grădiniței și au realizat picturi murale împreună cu copiii. Acele bucăți de zid le aparțin acum pe viață, fiind locul în care și-au lăsat o bucățică de suflet fiecare.”Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand

Transformarea a fost susținută de Primăria Comunei Leleasca, care a acoperit 40% din costul pentru manoperă, pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură.

Demersul a fost susținut financiar și material de 42 de companii private și asociații care susțin misiunea educațională BookLand în mediul rural: Leroy Merlin, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, UniCredit Consumer Financing, Serv Class, Coca-Cola HBC, Zentiva, Asevi, European Pastry, Turbomecanica, Zahăr Mărgăritar, Asociația Bine Pentru Oameni, Titan Machinery România, Stift Lux Design, Caparol, Sipex, Cesarom, Kronospan, Ravago ROM, Bilka, EuroȚigla, Echipa de Tâmplărie, Porta Doors, Brico Depôt, DXC Technology, Foundever, Lazăr Logistics, Remat Maramureș, Instal Impex, Gilcom, Hasit, Policolor, Parchet Shop, Elis Pavaje, Kovostroj, RTH Proconstruct, Masterplast, Siniat, Promis Advertising, ATIP Design.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!

În 2024, BookLand face pasul următor, pentru a se ocupa nu doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă. Vara aceasta asociația va începe să construiască primul său Campus Preuniversitar Profesional in sistem Dual din mediul rural în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, începând din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie.

Dascăli motivați vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală în acest centru educațional 100% modern, pus GRATUIT la dispoziția elevilor din satele din proximitate și dotat cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională (cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar).

Asociația și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine – la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, expunându-i pe copiii din mediul rural încă din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din județul lor, îndrumându-i să-și descopere vocația și cultivându-le tăria de caracter prin respectul față de muncă.

Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest proiect va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual, în mediul rural, pentru a încuraja stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea.

Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la o educație de calitate pentru elevii din mediul rural se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845, achiziționând Soricelul BookLand sau completând Formularul 230 și redirecționând 3.5% din impozitul pe venit către Asociația BookLand.

De 13 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Întâlnirile BookLand Evolution, care le facilitează liceenilor cu rezultate excelente la învățătură dialogul cu varii personalități, prin Taberele Coolturale BookLand, care le oferă copiilor un mix de activități educaționale & distractive în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea scolilor.

„Împreună CONSTRUIM oameni” înseamnă azi sute de companii din mediul privat, autorități locale, profesori-părinți-elevi care, la îndemnul Asociației BookLand, și-au dat mâna pentru a contribui la renovarea și dotarea școlilor de la sat. Reprezentativ pentru România, acest parteneriat public-privat a fost posibil datorită obiectivului comun de a reduce abandonul școlar din mediul rural oferindu-le elevilor șansa la o educație de calitate în clădiri sigure, moderne și prietenoase care oferă o perspectivă pentru o comunitate durabilă. Rezultatul în ultimii 4 ani? 80 de școli rurale renovate & echipate, 15.000 de copii anual care vin cu drag la școală, rezultate mai bune la învățătură și premisele unei vieți împlinite.

În 2025 BookLand va inaugura primul Campus Privat Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural, locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun.

Mobilizarea exemplară reușită de Asociația BookLand a fost recunoscută printre bunele practici încurajate de Guvernul României în Raportul Național Voluntar al României, prezentat la Forumul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (New York, 2023). 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.