Un stat membru poate solicita modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență numai în cazuri excepționale, precum dezastrele naturale de dimensiuni istorice, a declarat pentru HotNews.ro un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

Răspunsul integral al purtărorului de cuvânt al CE:

„Planurile de redresare și reziliență sunt convenite cu statele membre pe durata RRF prin intermediul unei decizii de punere în aplicare a Consiliului.

Doar în cazuri excepționale în care planul final a fost prezentat și evaluat de către Comisie, decizia de punere în aplicare a Consiliului corespunzătoare a fost adoptată de Consiliu și statul membru dorește să-i facă modificări, statul membru poate decide să solicite modificarea planului său.

Statul membru ar trebui să demonstreze că nu mai poate pune în aplicare (o parte din) planul său din cauza unor circumstanțe obiective, de exemplu din cauza dezastrelor naturale de dimensiuni istorice. Acest lucru ar necesita o evaluare riguroasă de la caz la caz de către Comisie împreună cu statul membru relevant.

Dacă un stat membru decide să prezinte o modificare sau o revizuire a planului său, Comisia ar trebui să facă o evaluare a noilor măsuri propuse în conformitate cu toate criteriile și cerințele Regulamentului RRF și, dacă evaluarea este pozitivă, să propună o decizie de punere în aplicare a Consiliului modificată, care ar trebui să fie adoptată ulterior de Consiliu.

Cu toate acestea, după aprobarea recentă de către Consiliu a Planului de Redresare și Reziliență al României din 28 octombrie, accentul trebuie să se îndrepte acum către implementarea reformelor și investițiilor planului românesc.

Orice cerere de modificare a planului ar întârzia grav implementarea acestuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here