CUMINTENIAPremierul Dacian Ciolos a anuntat luni ca pana in prezent s-au strans 129.526 de euro prin subscriptia publica pentru achizitionarea operei “Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi.

Până la finele lunii mai, prin subscripția publică pentru “Cumințenia pământului” s-au strâns 138.188 de euro, din care 74.584 de euro începând cu 19 mai, momentul de start al campaniei publice create si implementata pro bono de GMP Group si Media Investment.

“Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținerea de care au dat dovadă până acum. Personal, mi-au întărit, încă o dată, convingerea că dispunem de resurse, nebănuite, poate, de mulți dintre noi, de coeziune națională în jurul marilor proiecte de țară.

Cumințenia pământului este o operă de artă reper în viaţa artistică a lui Brâncuşi, are o valoare aparte, iar inițiativa Guvernului trebuie să reprezinte o asumare publică a acestui proiect. Îi invit pe români să ni se alăture cu gândul și cu sufletul și să decidă dacă această lucrare merită să rămână accesibilă publicului larg. Noi vom face, în perioada următoare, tot ce este posibil să-i convigem că da, merită!”, a declarat Dacian Cioloș, prim-ministrul României.

“Cumințenia pământului este una dintre cele mai mari și mai importante capodopere ale lui Brâncuși. A fost creată într-un moment de răscruce din viața artistului, la 1907-1908, când a hotărât să abandoneze mulajul și să sculpteze direct în piatră, în lemn, în marmură. Spre deosebire de Sărutul, este o piesă unică, și, chiar și prin denumirea pe care i-a dat-o, un titlu intraductibil, face parte din sensibilitatea românească. Ai impresia că vine din epoci imemoriabile, dar marchează și un pas important spre modernitate. Brâncuși e al meu și, sunt sigură, că trebuie să fie și al tuturor românilor”, a declarat Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris.

După ce mai multe opere ale lui Brâncuși s-au vândut, în ultimii ani, către proprietari privați sau colecții particulare, această sculptură, reprezentativă pentru întreaga sa operă, este ultima pe care statul român o mai poate recupera, în prezent, pentru a o putea face accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă.

Printre personalitățile care și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se regasesc  Doina Lemny, Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor GiurgiuFrançois Saint-Paul – ambasadorul Franței, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru. De asemenea, în spotul publicitar își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, Părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv și Virgil Stănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here