BNS cere premierului si ministrului Muncii modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și ocupării forței de muncă

BNS cere premierului si ministrului Muncii modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor de șomaj și ocupării forței de muncă

Blocul Național Sindical (BNS), confederație sindicală reprezentativă la nivel național, solicită premierului Sorin Grindeanu și ministului Muncii și Justiției Sociale Lia Olguța Vasilescu să inițieze, în regim de urgență, demersurile pentru modificarea Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor de șomaj și ocupării forței de muncă, astfel încât valoarea indemnizației de șomaj să fie în concordanță cu prevederile Convenției Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 168/1998.

BNS atrage atenția că, în momentul de față, nu sunt respectate prevederile art.15 din Convenția OIM nr.168/1988 ratificată de România în 1992. Odată cu modificarea salariului minim trebuia modificată și legea ocupării, astfel încât indemnizația de șomaj, atât pentru absolvenți, cât și pentru cei care au cotizat și au intrat în șomaj, să crească. Dacă legislația nu se modifică, veniturile acestor persoane sunt afectate cu sume cuprinse între 70 lei-340 lei. În această situație sunt circa 81.000 de persoane, care ar putea da statul în judecată pentru a-și câștiga aceste drepturi. Cerem Guvernului să facă aceste modificări, cu atât mai mult cu cât, am făcut și analiza de impact și efectele asupra bugetului nu sunt semnificative, declară Dumitru Costin, președintele BNS.

Spre exemplu, de la 1 februarie, 2017, pentru absolvenții care nu contribuie la fondul de șomaj, cuantumul indemnizației de șomaj ar trebui să fie, conform Convenției cel puțin 45% din salariul minim net, adică 479 lei (1065 – salariul minim net lei- 45%). Această indemnizație este în prezent 250 lei.

Pentru un salariat care a câștigat anterior intrării în șomaj un salariu egal cu salariul mediu pe economie – cuantumul indemnizației de șomaj ar trebui să fie 977 lei (2172 – salariul mediu net – 45%).

Guvernul trebuie să facă aceste modificări în regim de urgență, săptămâna aceasta. Dacă nu, vom încerca modificarea în Parlament și, dacă nici așa nu reușim, ne vom adresa Președintelui României”, afirmă Dumitru Costin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.