ambasador

Ambasadorul României în Grecia, George Ciamba, a murit duminică noaptea. 

Ministerul Afacerilor Externe anunță cu profund regret trecerea la cele veșnice a ambasadorului George Ciamba.

Membru al Corpului Diplomatic și Consular al României din 1990, George Ciamba a deținut multiple funcții de conducere în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv cea de secretar de stat și ministru delegat pentru afaceri europene.

În calitate de secretar stat, a gestionat portofolii precum afaceri multilaterale și globale (2003-2005), afaceri europene (2012-2016), afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic (2017-2018), contribuind atât la promovarea rolului României în organizațiile internaționale, cât și la dezvoltarea relațiilor bilaterale ale României cu statele europene.

În calitate de ambasador, a reprezentat România în Turcia (1999-2003) și Grecia (2005-2012 și, ulterior, din 2019). Totodată, între 2001 – 2003 a fost Reprezentantul Permanent al României la Organizaţia Cooperării Economice la Marea Neagră.

În perioada ianuarie-iunie 2019, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba a coordonat prima Președinție a României la Consiliul Uniunii Europene.

Prin activitatea sa diplomatică devotată de peste trei decenii, ambasadorul George Ciamba a contribuit substanțial la momentele importante ale parcursului euroatlantic al României. George Ciamba va rămâne în istoria și memoria diplomației române și a Ministerului Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

”S-a stins azi noapte din viață, după o lungă suferință, prin care a trecut lucrând până în ultima clipă, ambasadorul George Ciamba.
”Una din cele mai stralucite minți, politice și diplomatice, ale generației noastre și un om de mare finețe, George mi-a fost coleg și prieten apropiat de când am început să lucrăm în Ministerul Afacerilor Externe.
În cariera lui exemplară, a avut o contribuție enormă la amplificarea parteneriatului strategic româno-american, la aderarea noastră la NATO; a fost un desăvârșit ambasador al României în Grecia și Turcia și ministrul afacerilor europene în timpul Președinției române a Consiliului U.E. din 2019”,  a scris, luni, pe Facebook, diplomatul Mihnea Motoc.
„Un profesionist, un diplomat de carieră, un om mereu cu zâmbetul pe buze, un om care şi-a iubit ţara şi meseria pe care a ales să o facă. Un coleg bun care a adus plus valoare ţării noastre de-a lungul carierei sale şi cel care a gestionat exemplar prima Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, în calitate de ministru al afacerilor europene”, a scris  Natalia Intotero, pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here